Arts District Is Here

Duo Cello Jaya concertează în grădina Vilei Golescu din Câmpulung – Mușcel

 

 

Simbol al eleganței și simplității aristocratice de la începutul secolului XX, Vila Golescu inspiră și astăzi vizitatorii prin elementele stilului arhitectural neoromânesc. Clădirea și parcul său impresionant amintesc de un mod de a fi specific elitelor românești care au dorit atunci să-și clădească un stil propriu care să grăiască de la sine despre identitatea istorică a românilor. Precum elitele occidentale, și-au clădit o estetică arhitecturală inspirată de perioada medievală și influențele culturale care s-au succedat de-a lungul timpurilor.

Pentru redescoperirea tututor acestor lucruri, la Câmpulung va avea loc sâmbătă o Vânătoare de comori arhitecturale care va culmina cu un concert cameral la Vila Golescu, parte din proiectul Arts District.

 

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 18:00, în grădina Vilei Golescu (Strada Ștefan Golescu) din Câmpulung Mușcel, va avea loc un recital de muzică de cameră susținut de Duo Cello JayaElla Bokor și Mircea Marian – unul dintre cele mai apreciate duo-uri din România.  Invitat special va fi Iulian Ochescu la pian, artist ce se remarcă în ultimii ani prin virtuozitate și prospețime interpretativă în sălile de concerte din România. Cum programul concertistic internațional este rarissim în formula de două violoncele și pian, cei trei artiști au adaptat special pentru acest eveniment partiturile clasice, inovând la nivel de interpretare, în consonanță cu ambientul Vilei Golescu.

Programul ales amintește de bucuria de a fi a vechilor elite românești, de seratele elegante organizate adesea la reședințele de vară. Din program vor face parte lucrări de David Popper, César Cui, Dmitri Shostakovich, dar și o lucrare prezentată în primă audiție absolută, compusă special pentru acest eveniment de către compozitoarea Diana Rotaru. Piesa se numește „Lut”, pentru două violoncele, și a fost scrisă cu inspirația Vilei Golescu.

În condiții meteo nefavorabile, concertul se va muta într-unul dintre saloanele Vilei Golescu. Intrarea la concert va fi liberă.

 

Program:

David Popper. Selecții din Suita op. 16 pentru două violoncele

I. Andante grazioso, II. Gavotte – Allegro vivace ma non troppo, III. Scherzo – Quasi Presto

César Cui. Selecții din Suita op. 56 pentru pian, vioară și flaut; aranjament pentru două violoncele și pian

I. Badinage – Allegretto, II. Berceuse – Andantino, III. Scherzino – Allegro non troppo.

Dmitri Shostakovich. Cinci piese pentru două viori și pian; aranjament pentru două violoncele și pian

I. Praeludium – Moderato, II. Gavotte – Tranquillo, molto leggiero, III. Elegie – Andante, IV. Walzer -Tempo di Valse. Moderato, V. Polka – Allegro.

Diana Rotaru. LUT pentru două violoncele. Prima audiție. Piesa este dedicată Duo-ului Cello Jaya și inspirată de Vila Golescu.

 

”Lucrarea “Lut” pentru două violoncele a fost scrisă la invitația Dianei Gheorghiu pentru proiectul Arts District, conceptul fiind de a crea o imagine sonoră a Vilei Golescu din Câmpulung-Muşcel. M-a impresionat cel mai mult parcul terasat, “exotic”, care înconjură vila şi am pornit de la o imagine vizuală: țâşnirea dinlăuntrul pământului a vegetației luxuriante şi apoi, în mijlocul acesteia, a bijuteriei arhitectonice – vila propriu-zisă. Articulată în 5 secțiuni, lucrarea începe cu un bocet teluric, un vaier din adâncuri care se tensionează şi devine treptat dans energetic fulgerat de jerbe ascendente, urmând ca în secțiunile finale să se ramnifice şi să înflorească eterofonic în registrul acut, încremenind într-un coral delicat şi luminos (“vila”). Macro-forma reprezintă de fapt o mare cadență Sol – Do (G – U(t), prima şi ultima literă din numele “Golescu”). Lucrarea se înscrie estetic în zona “folclorului imaginar / imaginat”, de o certă influență românească. Titlul “Lut” face astfel aluzie atât la “pământ”, cât şi la “casă tradițională”. Lucrarea este dedicată minunaților membri ai Duo Cello Jaya, Ella Bokor şi Mircea Marian.” Diana Rotaru

Diana Rotaru – LUT. Performed by Duo Cello Jaya, Live Recording

Livestream on enjoytv.ro
/www.facebook.com/events
http://www.ucimr.ro/