ICON ARTS PRESENTS ”The Three Cellists” Irish Tour

Duo Cello Jaya și Adrian Mantu pornesc împreună într-un turneu marca ”ICon Arts”, în Irlanda

După un turneu național de succes susținut în primăvara lui 2016, unul dintre cele mai apreciate duo-uri din România, Duo Cello Jaya, format din Ella Bokor și Mircea Marian, pornește în primul său turneu irlandez, alături de Adrian Mantu – violoncelistul cvartetului RTÉ ConTempo și fost mentor al celor doi, în cadrul Academiei ICon Arts Sibiu.

Sub numele ICON ARTS PRESENTS ”The Three Cellists” Irish Tour, proiectul organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România cu sprijinul Institutului Cultural Român combină vitalitatea, sensibilitatea și virtuozitatea celor trei, într-un program cuprinzând lucrări de violoncel pentru formule solo, duo și trio, semnate de compozitori romantici și contemporani din creația universală și românească.

Primul concert va avea loc la Hugh Lane City Gallery, pe data de 19 iunie 2016, în seria de concerte “Sundays at noon” a Primariei din Dublin. Periplul trio-ului va continua în Limerick City, Loughrea și Galway, încheindu-se pe 24 iunie.

„Academia ICon Arts este un incubator de talente ce atrage și promovează vârfuri ale muzicii culte din întreaga lume. Este un produs românesc, recunoscut internațional, pe care ne bucurăm să-l oferim publicului din Irlanda, prin Duo Cello Jaya și formidabilul Adrian Mantu, toți trei legați, din perspective diferite, de acest eveniment.” Sebastian Gheorghiu, director de proiect (Academia ICon Arts)

Programul turneului va fi următorul:

19 iunie – Dublin, în Hugh Lane City Gallery, ora 13.00 (în seria de concerte a Primariei din Dublin numită “Sundays at noon”)

22 iunie Limerick City, the Granary, ora 13.00

22 iunie– Loughrea, Loughrea National Library, ora 20.00

23 iunie– Dublin, St. Anne’s Church, ora 13.00

24 iunie– Galway, St. Nicholas Cathedral, ora 13.00 (în seria de concerte ConTempo Summer Series)

 

Duo Cello Jaya este una dintre cele mai bune formații camerale de la noi. Au un stil foarte bine conturat, prin acuratețe și virtuozitate. E o plăcere să îi asculți și să îi vezi.

Amândoi sunt violonceliști – soliști foarte bine formați, cu sunete frumoase și o tehnică foarte bine pusă la punct. Se completează mereu în acest duo: Ella este foarte precisă, iar Mircea este foarte calm și romantic. Mă bucur enorm că sunt foarte prezenți pe scenele românești!” –Alexandra Guțu

 

Ella Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu, personalitate remarcabilă a muzicii culte românești care a avut o însemnată contribuţie în formarea lor ca instrumentiști şi sub a cărui îndrumare s-au perfecţionat în calitate de ansamblu cameral.

Duo Cello Jaya a fost fondat în anul 2008 împrumutând numele zeiței hinduse Jaya, Ella Bokor și Mircea Marian concertând în această formulă de cinci ani. Cei doi violonceliști sunt definiți prin talentul, eleganța, energia și dedicația prin care își prezintă programul concertelor, oferind publicului mereu un repertoriu muzical vast, mai rar întâlnit în sala de concert.

De-a lungul timpului, s-au făcut remarcați pe scene precum Sala Mică a Ateneului Român, la Academia Franz Liszt din Budapesta, Opera Națională din București, Institutul Cultural Român, Muzeul George Enescu, la Castelul Peleș, Palatul Mogoșoaia și la numeroase Festivaluri precum Baroque Week, Festivalul „Sergiu Celibidache”, IconArts, SoNoRo, Nocturne Baroce, Bucharest Music Film Festival, Noaptea Muzeelor ș.a.

Împreună sunt considerați vârfuri ale generației lor, Ella Bokor câștigând numeroase distincții precum Premiul „Ion Voicu” și IconArts, Premiul II și Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, în timp ce Mircea Marian a obținut Premiul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen, și la concursurile „Mihail Jora” și „Paul Constantinescu” și multe alte recunoașteri care au contribuit la succesul acestui Duo.

Ella Bokor și Mircea Marian fac parte din Orchestra Română de Tineret și ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu și au concertat de-a lungul timpului cu Orchestra de Cameră Radio (cu care au făcut și înregistrări speciale) și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

adrian mantu

Adrian Mantu este violoncelistul fondator al Cvartetului ConTempo – ansamblu reprezentativ al Radioteleviziunii Irlandeze și cvartet în rezidență al orașului Galway, aclamat drept ”excepțional” (The Strad),  ”fabuloșii patru” (Irish Independent), ”plini de imaginație curajoasă” (The Irish Times).

După absolvirea cursurilor de specializare ale Universității Naționale de Muzică din București, studiile sale au continuat la Banff Centre for the Arts din Canada, Accademia Chigiana din Siena, Royal Academy of Music din Londra, Escuela Superior de Musica Reina Sophia din Madrid și la Academia Europeană de Muzică din Aix-en-Provence, cu Ștefan Popov, Zara Nelsova, Radu Aldulescu, Lawrence Lesser și Marin Cazacu.

A studiat și lucrat în numeroase masterclass-uri de cvartete de corzi cu membri ai cvartetelor Amadeus, Alban Berg, Hagen, Tokyo și Emerson.

In 1999, cvartetului ConTempo, din care făcea parte și Adrian Mantu, i s-a oferit un fellowship la Royal Academy of Music din Londra, unde fiecare membru a susținut cursuri pentru grupuri de muzică de cameră.

În 2003, după o audiție internațională, Adrian și colegii săi de la ConTempo au devenit cvartetul în rezidență al orasului Galway (Irlanda), posturile lor fiind plătite de National University of Galway, Național TV Channel TG4 și de către Arts Council.

Adrian a câștigat numeroase competiții naționale și 2 premii în cadrul competițiilor internaționale de violoncel din București și Sofia. Alături de cvartetul ConTempo a înregistrat un record de 13 premii internaționale în competiții din Londra, Munchen, Hamburg, Roma, Graz, Berlin, București și Praga.

Mantu susține, ca interpret solo sau ca parte a grupului ConTempo, peste 80 de concerte pe an, în diferite țări de pe mapamond. A avut recitaluri în Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall și St.Martin-in-the-Fields (Londra), Berliner Philarmoniker (Berlin), Waterfront (Belfast), Max Joseph Saal (Munchen), Theatre Chatelet si Festival Clasique-au-Vert (Paris), Auditorium (Brussels), Gedai University (Tokio), Opera House (Tel-Aviv), Haydn Festival (Eisenstadt), National Concert Hall (Dublin), San Marino, Toronto, Madrid, Rome, Lisabona, Vatican, Amsterdam, Graz, Beijing și Bucuresti. Trebuie menționat și concertul de la King’s Lynn Festival, unde ConTempo a cântat împreună cu  Orchestra Filarmonică Regală din Londra.

Mantu și colegii săi au avut onoarea de a interpreta în fața unor personalități precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Printul Charles al Marii Britanii, ministri ai Uniunii Europene.

Colaborarea cu diverși artiști și experimentarea variatelor genuri muzicale este o parte importantă a vieții muzicale a lui Adrian Mantu. Adesea interpretează pe un violocel baroc muzica timpurie, renascentistă sau barocă. Este interesat de muzică jazz, ca și de cea argentiniană și braziliană, unde folosește violocelul modern sau cel electric.

În prezent, cand nu concertează, Adrian Mantu susține cursuri internaționale în Irlanda (Royal Irish Academy of Music din Dublin, ConTempo Summer School în Galway etc), România, Marea Britanie și Japonia.

Mantu este profesor în cadrul Academiei ICon Arts din 2007.

 

ICON ARTS PRESENTS ”The Three Cellists” Irish Tour este coordonat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România alături de ConTempo Partnership și co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin intermediul programului „CentenArt”.

 

Surse:

revistamuzicala.radioromaniacultural.ro

www.radioromaniacultural.ro