Mogoșoaia ClasicFest

”A doua zi, noi provocări culturale au avut loc la Palatul Mogoșoaia. După succesul repurtat în primul lor turneu național, insolitul, dar foarte valorosul Duo Cello Jaya, alcătuit din violonceliştii Ella Bokor şi Mircea Marian, a propus  o serie de povești sonore care au purtat melomanii de la începutul secolului al XVIII lea până în contemporaneitate. Cu toții am remarcat evoluția valorică a ansamblului, omogenitatea, virtuozitatea, inteligentele reliefări tematice, ușurința abordării diferitelor stiluri, dublată de autenticitatea redării fiecărei epoci în parte. Seara s-a încheiat cu poemul „Până la capătul lumii” scris de poetul optzecist Ioan Flora, tatăl actriței invitate. Pe versurile poemului, Diana Gheorghiu a compus recent muzica pentru Duo Cello Jaya și soprana Veronica Anușca. Lucrarea a fost prezentată în primă audiție absolută în turneul național „Tales” al duo-ului amint.

Un rol important la realizarea spectacolului “Tales” l-a avut Ioana Flora, una dintre stelele noului val cinematografic românesc, proaspăt câștigătoare a Premiului Gopo, la secțiunea cea mai bună actriță în rol principal și a Premiului UCIN.

A fost o memorabilă îmbinare între muzică, poezie, scrisori de dragoste, între arta sonoră imaginată de compozitori ca: Jean Baptiste Barrière, Sebastian Lee, Johann Benjamin Gross, Jacques Offenbach, Camille Saint Saëns sau David Popper şi arta înveşmântării cuvântului în texte profunde semnate de Victor Hugo, Fanz Kafka sau Charles Baudelaire. Spectacolul s-a încheiat cu piesa “La capătul lumii” scrisă de Diana Gheorghiu pe versurile poetului Ioan Flora, tatăl actriței invitate. Lucrarea a fost prezentată în primă audiție cu prilejul turneului amintit și s-a bucurat și de participarea sopranei Veronica Anușca. A fost o recreare a unor lumi speciale în care publicul avid de inedit, de frumos s-a lăsat condus de artiști adevărați. După recital, de interes s-a bucurat și prezentarea albumului Tales of Duo Jaya, primul compact disc al ansamblului amintit.”

 

MOGOSOAIA CLASICFEST.WORDPRESS.COM
29 mai 2016