Record de audiență la Castelul Peleș

Sâmbătă 29 martie 2014, stagiunea Sunetul muzicii s-a reluat pentru al IV lea an consecutiv la Castelul Peleș – simbol cultural, istoric, estetic al României. Pentru prima din cele 10 serate, organizatorii: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Muzeul Național Peleș, Radio România Cultural, Asociatia Pro Valores au pregătit o rețetă a succesului sigur, invitând o mare actriţă – Maia Morgenstern şi o pe cât de inedită, pe atât de valoroasă formație instrumentală  – Duo Cello Jaya, alcătuit din violonceliştii Ella Bokor şi Mircea Marian

sunetul-muzici-duo cello jaya peles-2014-1

           Publicul a luat cu asalt sala de muzică a castelului, formând cozi  cu jumătate de oră înaintea deschiderii accesului și punând la grea încercare gazdele, care nu mai pridideau cu aducerea de scaune și bănci suplimentare. Spectacolul a avut o încărcătură specială, care va marca întreaga ediție a stagiunii – împlinirea a 100 de ani de la dispariţia Regelui Carol I şi a 100 de ani de la încheierea domniei Reginei Elisabeta, patroană a artelor, cunoscută şi sub pseudonimul Carmen Sylva.

sunetul-muzici-peles-2014 duo cello jaya

     A fost o seară inedită, irepetabilă, o memorabilă îmbinare între muzică şi poezie, între arta sonoră imaginată de compozitorii Reinhold Gliere sau David Popper şi arta înveşmântării cuvântului a reginei poete, iubitoare a artelor plastice şi susţinătoarea a muzicii şi muzicienilor Carmen Sylva. A fost o recreare a unei lumi speciale în care publicul avid de inedit, de frumos s-a lăsat condus de artiști adevărați. Maia Morgenstern a repătruns în opera, poate prea ușor dată uitării, a unei regine, despre al cărei rol literar Mite Kremnitz scria în 1903: Chiar dacă coroana regală a dat, fără îndoială, strălucire scrierilor Carmen Sylvei, astfel şi regina la rândul ei a dat aripi de fantezie numelui României, cu care a zburat mai departe în jurul globului decât ar fi putut fără ele. Realizările pozitive ale regelui au raspândit mai puţin gloria României decât numele literar al primei ei regine.

sunetul-muzici-peles-2014-2

 

ARTICOL: SEBASTIAN CRĂCIUN
www.radioromaniacultural.ro