Duo Cello Jaya s-a înființat în anul 2012 din inițiativa de a atinge un înalt nivel de performanță și profesionalism, oferind publicului un repertoriu divers, rar întâlnit în sala de concert. Formația camerală este compusă din doi tineri violonceliști pe care îi definește talentul, eleganța și energia – Ella Bokor și Mircea Marian, absolvenți ai școlii doctorale din cadrul U.N.M.B..
Dezvoltarea lor în arta interpretării este confirmată în recitaluri susținute în festivaluri și stagiuni precum: Festivalul SoNoRo, Enescu și muzica lumii, Isa Festival, Nocturne Baroce, Meridian, Armonii Poetice, Mogoșoaia Clasic Fest, Bucharest Music Film Festival, Noaptea Muzeelor, Stagiunea de marți seara – Ateneul Român, Art District is Here, stagiunea de recitaluri din cadrul Academiei Franz Liszt – Budapesta, Sunetul Muzicii – Muzeul Național Castelul Peleș din Sinaia, Stagiunea Muzicală Iosif Sava – Muzeul Palatul Șuțu, stagiunea Prietenii Muzicii – Casa Universitarilor și Stagiunea de colecție – Biblioteca Națională a României.
Activitatea artistică a duo-ului include apariții în calitate de soliști alături de Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu și Orchestra de Barockeri a U.N.M.B., de asemenea fiind invitați să concerteze în evenimente culturale susținute la: Ordinul Arhitecţilor din România – Casa Ion Mincu, Institutul Cultural Român, Ambasada Germaniei, Muzeul Național George Enescu, Galeria Occidentului, Societatea Muzicală, Muzeul Țăranului Român și U.N.M.B..
Duo Cello Jaya a realizat o serie de înregistrări oferite de Radiodifuziunea Română în cadrul cărora cei doi artişti au interpretat, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul în sol minor pentru două violoncele şi orchestră de coarde RV531 de Antonio Vivaldi și Concertul în do major pentru două violoncele de Georg Friedrich Händel.
În anul 2016 au obținut premiul ”Isa Just Composed” în cadrul Isa – Internationale Sommerakademie PragWienBudapest, au lansat CD-ul Tales of Duo Cello Jaya, și au susținut Turneul Național Tales, The Three Cellists Irish Tour și Duo Cello Jaya Vietnam Tour Cello Fundamento 1.
În 2017 au câștigat premiul UCIMR în cadrul proiectului Camera, iar în anul 2018 au participat în cadrul proiectului ConnectArts.
Duo Cello Jaya a promovat în România repertoriul pentru două violoncele și a încurajat tinerii compozitori români și străini să compună pentru această formulă, având în prezent peste zece lucrări dedicate duo-ului.
Semnificație.
Cuvântul Jaya, care se pronunță JAY-ah, provine din sanscrită – जय și este un nume unisex care semnifică dualitatea “jay-jaya” – masculin-feminin, reprezentând păzitorii intrării în tărâmul paradiziac. De asemenea, Jaya înseamnă victorie sau succes și este numele zeiței hinduse.
Ella Bokor este membră a PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio, Orchestrei Române de Tineret și a ansamblului Violoncellissimo.
În anul 2016 a lansat CD-ul Duo Cello Jaya – Tales şi a susţinut Turneul Naţional Tales, Vietnam Tour şi Cello Irish Tour. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune și a Televiziunii Române.
În 2018 și 2019 a făcut parte din proiectul ConnectArts, a susţinut în calitate de profesor masterclass-ul Muzica la Altitudine – MiniCellos alături de violoncelistul Răzvan Suma, a participat la festivalul/masterclass ICon Arts Transilvania, a susţinut Turneul Naţional Violoncellissimo şi a fost invitată la festivalul Cello Fundamento 4 din Vietnam. În 2020 este invitată în calitate de Alumni „Young Masters” în cadrul SoNoRo Interferențe și susține masterclass-ul MiniCellos în cadrul academiei de vară ICon Arts.
A participat la masterclass-uri și festivaluri precum: ICon Arts, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, SoNoRo Conac, Isa16 – International Summer Academy, Villa Musica, Cello Akademie Rutesheim, Plovdin Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Sunetul Muzicii, Armonii Poetice, Nocturne Baroce, Bucharest Music Film Festival, Simn Festival, TIFF și Festivalul Meridian. Colaborează cu instituții și orchestre precum: Filarmonica „George Enescu”, ansamblul Les Dissonances și Richard Wagner International Orchestra.
De-alungul carierei artistice a susținut concerte și a studiat alături de muzicieni de prestigiu precum: Alexander Bouzlov, Marin Cazacu, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Fenyo Laszlo, Sergey Malov, Adrian Mantu, Alissa Margulis, Anita Mitterer, Marie Luise Neunecker, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Marcin Sieniawski şi Christoph Wyneken.
De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, alături de Duo Cello Jaya, și a Televiziunii Române, participând la emisiunea Garantat 100% și la numeroase concerte/evenimente televizate.
Câștigă diverse premii precum: Isa Just Composed Prize alături de Duo Cello Jaya, premiul II și premiul special la Plovdiv International Chamber Music Competition alături de Ludens Piano Trio, premiul “Ion Voicu” şi premiul “Icon Arts” la etapa trio cu pian și etapa cvartet de coarde din cadrul concursului Drumul spre celebritate, premiul II și premiul special al concursului Paul Constantinescu, premiul pentru interpretare în cadrul festivalului ICon Arts, premiul II la concursul Mihail Jora.
Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu. Doctor în muzică, acesta ocupă postul de lector universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică București, este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, PlaCello, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil.
Câștigă numeroase premii precum: premiul I la concursul internațional Liezen-Austria, premiul I și premiul special al concursul internațional Eugen Coca – Chișinău, premiul I la concursul Victor Giuleanu – secția muzică de cameră, premiul II la concursul Drumul spre celebritate, marele premiu la concursul Paul Constantinescu și premiul I la concursul Mihail Jora.
Pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski, Răzvan Suma.
Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Orchestra de Cameră Radio – București, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.
De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist cât și alături de Duo Cello Jaya.
A participat la masterclass-uri și festivaluri precum: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Simn Festival, Festivalul Enescu și muzica lumii.
REPERTORIU
- Sebastian Androne (1989) – Fresco meets Baldi
- Mariela Rodriguez (1986) – Switch On – Switch Off
- Aurelian Bacan (1985) – Star Trek, pentru două violoncele și pian
- Aurelian Băcan (1985) – Frumoasa și Bestia
- Lucian Zbarcea (1983) – Game Laser Jaya
- Diana Rotaru (1981) – LUT
- Diana Gheorghiu (1979) – La capătul lumii
- Giovanni Sollima (1962) – Violoncelles, vibrez!
- Frederich Zehm (1923 – 2007) – Langsamer Walzer, Polka, Moderne Tanze – Ragtime, Tangou, Black-Bottom
- Dmitri Shostakovich (1906-1975) – Cinci piese pentru două viori și pian, ar. pentru două violoncele și pian
- Béla Bartók (1881 – 1945) – Duete pentru vioară, aranjament pentru două violoncele
- Reinhold Glière (1875 – 1956) – Șase duete op. 53
- Constantin Dimitrescu (1847 – 1928) – Dans Țărănesc
- David Popper (1843 – 1913) – Suita pentru două violoncele op. 16
- Camille Saint-Saëns (1835 – 1921) – Lebăda, aranjament pentru două violoncele
- Jacques Offenbach (1819 – 1880) – Duet nr. 2, op. 53, Suita nr. 1, op. 51 în la major; Suita nr. 2, op. 51 în re major
- Johann Benjamin Gross (1809 – 1848) – Suita pentru două violoncele op. 42
- Sebastian Lee (1805 – 1887) – Duet nr. 2, op. 36 în do major; Duet op. 38 în re major
- Friedrich August Kummer (1797 – 1879) – Duet op. 22 în do major; Duet op. 33 în re major
- Franz Joseph Haydn (1732 – 1809) – Duet în sol major; Duet în re major pentru două violoncele
- Jean-Baptiste Barrière (1707 – 1747) – Sonata nr. 4 în sol major pentru două violoncele
- Giacomo Cervetto (1690 – 1783) – Divertisment nr. 1, op. 4 în sol major; Divertisment nr. 3, op. 4 în re major
- Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) – Concert în do major pentru două violoncele
- Antonio Vivaldi (1678 – 1741) – Concert în sol minor pentru două violoncele și orchestră RV 531
- François Couperin (1668 – 1733) – Concert pentru două violoncele