Duo Cello Jaya în Turneul Național „Tales”

     Duo Cello Jaya, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România, va susține primul turneu național în perioada 19 – 31 martie 2016 în orașele Sibiu, Târgu – Mureș, Craiova, Sinaia, București și Pitești.

      Farmecul de poveste al violoncelului va prinde viață în șase orașe prin programul propus de Ella Bokor și Mircea Marian, violonceliști remarcați în formula de duo în ultimii 5 ani pe scenele marilor săli de concert din România.

     Alături de ei, actrița Ioana Flora și soprana Veronica Anușca, vor reda un ambient sonor inedit într-un format nou de spectacol menit să apropie publicul de rezonanțele nepovestite ale violoncelului.

     Cu prilejul acestui turneu, duo-ul își va lansa albumul audio Tales of Duo cello Jaya.

    „Am ales numele turneului „Tales” pentru că adorăm să ascultăm sunetul poveștilor din vremuri imemoriale pe când  «lumea gândea în basme și vorbea în versuri». Sunetul violoncelului reușește, de multe ori, să vibreze până departe în labirintul poveștilor noastre interioare și să aducă la suprafață semnificații pline de farmec. Sperăm să reușim împreună să spunem aceste povești, prin intermediul acestui turneu.” Ella Bokor și Mircea Marian.

  Programul concertului va cuprinde lucrări ale compozitorilor: Jean-Baptiste Barrière (1707 – 1747), Sebastian Lee (1805 – 1887), Johann Benjamin Gross (1809 – 1848), Jacques Offenbach (1819 – 1880), Camille Saint-Saëns (1835 – 1921), David Popper (1843 – 1913) și Diana Gheorghiu (n. 1979) a cărei lucrare „La capătul lumii” va fi prezentată în primă audiție absolută, fiind compusă special pentru acest turneu, pe versurile poetului Ioan Flora, tatăl actriței invitate.

Programul turneului Tales din cele șase orașe va fi următorul:

19 martie – Sibiu, Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, ora 19:00 (bilete prin rețeaua Eventim)

20 martie – Târgu Mureș, Teatrul Ariel, ora 18:00, intrarea va fi liberă (concert cu ocazia ”Zilei Internaționale a Teatrului pentru copii și tineret”)

21 martie – Craiova, sala ”Filip Lazăr” a Filarmonicii Oltenia, ora 19:00 – vor face parte din spectacol doar Ella Bokor și Mircea Marian

23 martie – București, Casa Universitarilor, ora 19:00, intrarea liberă

26 martie – Sinaia, Castelul Pelișor, Holul de onoare – ”Sunetul muzicii”, Stagiunea Regalurilor Sonore, ora 16:00, intrarea pe bază de invitație la adresa peles.ro@gmail.com

31 martie – Pitești, Filarmonica din Pitești

      „Duo Cello Jaya este una dintre cele mai bune formații camerale de la noi. Au un stil foarte bine conturat, prin acuratețe și virtuozitate. E o plăcere să îi asculți și să îi vezi. Amândoi sunt violonceliști – soliști foarte bine formați, cu sunete frumoase și o tehnică foarte bine pusă la punct. Se completează mereu în acest duo: Ella este foarte precisă, iar Mircea este foarte calm și romantic. Mă bucur enorm că sunt foarte prezenți pe scenele românești!”Alexandra Guțu

        Duo Cello Jaya a fost fondat în anul 2008 împrumutând numele zeiței hinduse Jaya. Pe cei doi violonceliști, Ella Bokor și Mircea Marian, îi definește talentul, eleganța, energia și dedicația prin care prezintă programul concertelor, oferind publicului un repertoriu muzical vast, întâlnit rar în sala de concert.

      Ella Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu,  sub a cărui îndrumare s-au perfecţionat atât individual cât și în calitate de duo.

        De-a lungul celor cinci ani de activitate artistică în formula de duo, s-au făcut remarcați pe scene precum: Sala Mică a Ateneului Român, Academia Franz Liszt din Budapesta, Opera Națională din București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Castelul Peleș, Palatul Mogoșoaia și la numeroase festivaluri precum: Baroque Week, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul Enescu și muzica lumii, IconArts, Festivalul SoNoRo, Nocturne Baroce și Bucharest Music Film Festival.

          Cei doi artiști reușesc prin experiența dobândită să valorifice muzica cultă, păstrând subtilitatea, prospețimea și lirismul caracteristic acesteia.

         Împreună sunt considerați vârfuri ale generației lor, Ella Bokor câștigând numeroase distincții precum: Premiul II și premiul special la ”Plovdiv International Chamber Music Competition 2015”, Premiul „Ion Voicu” și IconArts, Premiul II și Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, în timp ce Mircea Marian a obținut Premiul I la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen, și la concursurile „Mihail Jora” și „Paul Constantinescu” și multe alte recunoașteri care au contribuit la succesul acestui Duo.

      Ella Bokor și Mircea Marian fac parte din Orchestra Română de Tineret și ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu și concertează alături de Orchestra Națională de Cameră Radio și Filarmonica ”George Enescu”.

Invitați.

       Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat în anul 2001 cu filmul Marfa și banii, în regia lui Cristi Puiu. A jucat în numeroase filme precum: Pescuit sportiv, Trezește-te, Black Sea, Déjà Vu, Un etaj mai jos, Acasă la tata și serialul de televiziune Baieți buni. Este distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de la Salonic pentru rolul din Pescuit sportiv, Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Premiul Pro Cinema și Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină. Ultima producție teatrală este Inamicul poporului, în regia Ioanei Păun, jucată la Teatrul Foarte Mic.

     În martie 2016 Ioana Flora a obținut premiul Gopo pentru ”Cea mai bună actriță într-un rol principal” pentru rolul Paula din filmul Acasă la tata. Tot în acest an, Ioana Flora va apărea pe marile ecrane în producțiile Perfect sănătos, în regia Ancăi Damian, Breaking news în regia Iuliei Rugină, iar în toamnă va începe filmările pentru lungmetrajul Scor alb, în regia lui Marius Olteanu.

     Veronica Anușca este o voce apreciată în lumea muzicală românească. De-a lungul formării artistice a studiat cu nume importante precum: Cristian Badea, Georg Beckmann, Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco. Este câștigătoare a diverse premii şi distincţii printre care: Premiul pentru Debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacoluluipremiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă” – Opera Naţională Bucureşti și Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” din Timişoara. Este membră a ansamblului de muzică contemporană SonoMania și colaborează cu diferite instituții culturale și orchestre precum: Opera Naţională București, Teatrul Masca, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Barocă a U.N.M.B. și The Stanislaw Moniuszko Academy of Music Orchestra.

      Turneul Național Tales face parte din programului Oportunități la tine acasă coordonat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Programul a fost inițiat în anul 2009 și este dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România,  ce sunt promovați prin intermediul unor proiecte anuale organizate în principalele orașe din țară. În fiecare an, în cadrul programului se desfășoară peste 120 de concerte grupate în 4 stagiuni independente, ce atrag numeroși spectatori în plan național.

ucimr.ro

Foto Tales: Pitești, Sibiu, Târgu-Mureș și București.

DCJ Ioana Flora

Tales Sibiu

Duo Cello Jaya Talesduo cello jaya tales